Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] w wielu przemianach metabolicznych. Budują one struktury układu nerwowego oraz mają znaczenie w kontekście wchłaniania witamin A, D, E i K. W HUMMY wykorzystano naturalne źródła tłuszczów między innymi orzechy i nasiona, które dostarczają zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych szczególnie omega-3, 6 i 9. Dodatkowo w posiłkach tych [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] z samego nabiału nie naprawisz swojego stanu zdrowia. Kcal to nie wszystko. Tłuszcz jest bardzo potrzebny, zwłaszcza kobietom do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Oprócz tego dobrej jakości węglowodany i zróżnicowane źródła białka, np. jajka, mięso i ryby a nie tylko nabiał. Tu trzeba zmian przede wszystkim w sposobie odżywiania.
[...] wygląda błędnie i ciężko się do tego odnieść w inny sposób. Nawiązując do jednego dnia Twojej diety, który wrzuciłeś, to ciężko go oceniać. Należy wrzucić kilka przykładowych dni, aby można było zobaczyć jak wygląda jej urozmaicenie. Po jednym dniu można stwierdzić, że jadasz tylko trzy źródła białka i dwa źródła węglowodanów, co wygląda słabo.
[...] durum (z semoliny), razowe. Ogólnie dieta jest "wypasiona" i urozmaicona, nie można się czepiać. Z dnia na dzień też możesz sobie podmieniać składniki, żeby była jeszcze większa różnorodność - różne warzywa (owoce) czy źródła białka. Pilnuj, żeby w tygodniu zawsze były zdrowe tłuszcze, w tym omega3 z tłustych ryb morskich lub suplementuj.
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] u osób, które chcą pozbyć się tłuszczu. Myślano tak nawet w latach 60. i 70. XX wieku. W rzeczywistości wygląd brzucha zależy od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka, warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musi być odpowiednio dopasowana ilość energii, czyli konieczna jest dieta zapewniająca deficyt [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
Nasze zdrowie, a także wygląd i samopoczucie zależą głównie od tego, jaki prowadzimy styl życia, jak się odżywiamy, oraz jak wygląda nasza aktywność, i profilaktyka zdrowia. Jednak na pewne czynniki nie mamy do końca wpływu, mowa tutaj między innymi o płynących latach i działaniu niekorzystnego środowiska, które mogą przyczynić się do pogorszenia [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Cześć! Dzięki za obecność. Mam nadzieję, że będzie się podobać, że ja będę mieć efekty, i że kogoś zmotywuję do ruchu lub zdrowego odżywiania. Tymczasem dzisiaj dzień nietreningowy, micha wyglądała następująco: 1. Mozarella 125g, mix warzyw (papryka, rukola, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek) 280g, oliwa z oliwek 15g, chleb razowy 75g 2. Płatki [...]
Z najważniejszych podstaw żywienia sugeruję jeszcze zwrócić uwagę na źródła składników odżywczych w diecie (białka, tłuszcze, węglowodany). Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ich odpowiednie urozmaicenie w swoim planie żywieniowym. https://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] białka, niż potrzebujesz w celu kształtowania sylwetki? Z tego nie będzie żadnych korzyści. Jedynie smakowe, w sytuacji gdy ktoś woli mięsa, ryby, jajka, czy nabiał, niż źródła tłuszczów i węglowodanów. SDDP (swoiście dynamiczne działanie pokarmu, inaczej termogeneza poposiłkowa) liczona jest w skali tygodnia, a nie gdy zjesz sobie trochę [...]
[...] celu i dyscypliny sportowej jaką trenujemy. Niestety nic nie wiemy na Twój temat, więc ciężko jest doradzić. Z reguły jednak warto zjeść pełnowartościowy posiłek, bogaty w źródła białka, węglowodanów i ewentualnie troszkę tłuszczów na oko 2 godziny przed wysiłkiem. Tak, aby nie czuć go późnej na żołądku trenując. Niekoniecznie owoce tuż przed [...]
Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]